::: english :::

Öko-design. Kreativitás. Stíluselem.

Sajtóközlemények

2011.11.08

ORGANIKUS VÁLASZ TOM DIXONRA

Az Mlamp bemutatta az Exkluzív 3. kollekciót

Az Mlamp, évente kétszer, egy adott téma köré tervezett exkluzív kollekciót mutat be. A most bemutatott kollekció Tom Dixon, a kortárs brit designvilág egyik legfontosabb szereplője által megalkotott Mirror Ball világításra reflektál. Az Exkluzív 3. debütálásával egy időben az Mlamp egy kötetlen parti keretében második születésnapját is megünnepelte a Doblo Bor Bárban.

A mára már ikonikussá vált Mirror Ball-t 2003-ban tervezte meg Tom Dixon, akit a termék megalkotásakor az űrhajós sisakok inspiráltak. A legenda szerint a designer megunta folyamatos sikereit, és egy adott pillanatban vakmerő lépésre szánta el magát: anti-design terméket hozott létre – unalomig ismert forma, egyszerű metál színek, különböző méretű foncsorozott üveggömbök. Mégis, a Mirror Ball alakjának egyszerűsége, valamint a fémfelületen tükröződő képek újabb elképesztő sikert hoztak a tervezőnek.

„Ritkán nézem meg más designerek termékeit, mert félek, hogy tudat alatt befolyásolják saját munkáimat, de amikor Tom Dixon gömb lámpáit láttam, nagyon megtetszett a történet, a végtelenül egyszerű ötlet és az ezzel elért siker. Valahol az agyam hátsó részében elraktároztam hosszú időre” – mondta Fatér Mária, az Mlamp designere. „Az organikus vonal eredete az egyre nagyobb a vonzalmam a drága művirágok iránt. Felfedeztem a műanyag buxusgömböket, aztán elkezdett lassan valamiféle terv kialakulni a fejemben. Az Mlamp Exkluzív 3-at 2010 óta tervezem folyamatosan, de csak mostanra állt össze egy teljes képpé.”

Adott volt tehát Tom Dixon régóta csodált Mirror Ball-ja, és az organikus hatást adó buxusgömbök iránti vonzalom. Az Mlamp Exkluzív 3. kollekciója öt lámpát tartalmaz, mindegyik darab megtartotta a gömb-formát, a metál tükröződő felszínt azonban buxusra cserélte a tervező; az egyszerűséget pedig felváltotta az Mlamp jellemző eklektikus re-design stílusa.

A 65 centiméter magas, #295-ös sorszámot viselő asztali lámpapár pink üveg gyertyatartókból, Alföldi porcelán csészealátétekből, és 20 centiméteres buxusgömbökből készült.

A #296-os porcelán asztali lámpa alapját a jellegzetes csavart mintájú és csipkés talpazatú Zsolnay levesestál adja, az organikus vonalat pedig a tál tetejére helyezett, fehér selyem cseresznyevirágokkal díszített, szintén 20 centiméteres buxus képviseli.

Az Mlamp történelmében mérföldkőnek számított az #50-es, sorszámozott Walt Disney Bambi figurából készült asztali lámpa. A Wesselényi utcában található Siberia cipőbolt tervezőjének, Anna Zaboeva-nak köszönhetően, az Mlamp szert tett az #50-es Bambi testvérére, és így elkészülhetett a #297-es asztali lámpa. Alapja egy 60 centiméter átmérőjű, svájci műfűvel borított ovális fém tálca, a fém lámpatesten egy 20 centiméteres buxusgömb áll, mellette pedig a körülbelül 60 centiméter magas Walt Disney Bambi figura.

A #298-as állólámpa egy körülbelül 230 centiméter magas fa. Alapját egy 12 centiméter átmérőjű műbőrrel borított PVC cső adja, aminek a tetején egy 40 centiméteres buxusgömb ül. A fatörzsön egy színes, mozgó szárnyú madár lakik. A lámpa egy olasz műfűvel borított talpon áll, aminek alján a négy fékezhető bútorgörgő biztosítja a rugalmas együttélést.

Az Mlamp az Exkluzív 3. kollekció bemutatásával együtt ünnepelte 2. születésnapját. Fatér Mária 2009 őszén tervezte meg első lámpáját, és az azóta csapattá bővült Mlamp kitartó munkájának köszönhetően folyamatos sikereket ért el az elmúlt két évben. A magyarországi design világában ilyen rövid idő alatt, szinte egyedülálló módon, tavaly októberben megnyitotta első saját boltját (Mlamp showroom & workshop). Sikerei közé sorolható többek között a Brüsszelben található Európa Tanács központjaként működő Justus Lipsius palota két helyiségét megvilágítása (a lámpák jelenleg a Nemzeti Múzeumban láthatóak), illetve az RTL Klub egyik valóság showjához készült Mlamp lámpák. 2010-ben elnyerte az egyik legrangosabb design-portáltól „Az év designere” díjat, valamint 2011 áprilisában a "Hónap designere" címet a WAMP-on. 

További információ: pr@m-lamp.com

###

2011.07.06

AZ MLAMP BEMUTATTA „TAKE IT EASY” KOLLEKCIÓJÁT

Mintadarabok és katalógus készült az egyedülálló szolgáltatáshoz

Az Mlamp alapításával egy időben indította el “Take it Easy!” szolgáltatását, amelynek keretében a megrendelők saját maguk válogathatják össze egy-egy lámpa összetevőit, színösszetételét, formáját, méretét. A most bemutatott kollekció darabjai alkotják e különleges szolgáltatás mintadarabjait. A kollekciót egy esti fogadás keretében az Mlamp showroom & workshop-ban mutatta be az Mlamp csapata a meghívott vendégeknek. 

A lámpákhoz különböző méretű és típusú konyhai üvegedényeket, süteményestálakat, gömbvázákat használ fel az Mlamp tervezője. A „töltelék” impregnált háztartási kekszből, színes golyórágóból, habcsókból, vagy bármilyen cukorkából, édességből készülhet. Az elkészült lámpák minden esetben egyedi borítású ernyőt kapnak, amely dekorációjának csak a megrendelő és a készítők fantáziája szabhat határt. A most bemutatott kollekció az összes típusú lámpából – olvasó-, asztali-, függő- és állólámpa, valamint falikar – tartalmaz mintadarabokat.

Az Mlamp elkészítette a szolgáltatáshoz tartozó katalógust is, amelyben az elkészült mintadarabokon túl, a teljes színskála, javasolt színkombinációk, felhasználható töltelékek és üvegedények, valamint lámpaernyő megoldások is találhatóak. 

„A második lámpa, amit készítettem az Mlamp indulásakor egy golyórágós olvasó lámpa pár volt. Nagyon nagy sikert aratott, azonnal elvitték.” – mondta Fatér Mária, az Mlamp alapítója és designere. „A porcelán lámpák készítésénél is sokszor aktívan jelen van a megrendelő, beszélgetünk, megnézem a lakást, boltot, ahova a lámpa kerül majd. A „Take it Easy” szolgáltatásunk esetében azonban teljesen más a gondolatmenet, itt a vásárló ízlésére van bízva, hogy milyen formája legyen a lámpának, mi legyen a töltelék és milyen színvilágot szeretne. Persze ha tanácstalan, akkor segítünk összeállítani a lámpát.”

„Take it Easy!” katalógus az alábbi linkről letölthető:

http://mlamp:sajto@www.m-lamp.com/press/file.php?file=take_it_easy.zip

További információ: pr@m-lamp.com

###

2011.04.01

AZ MLAMP A HÓNAP DESIGNERE

Az Mlamp 2009. augusztusi indulása után 3 hónappal már bekerült a WAMP-ra

A WAMP (Wasárnapi Művész Piac) szervezői minden hónapban bemutatnak egy-egy olyan designert, aki jelenlétével és munkáival emeli a művészeti piac fényét. 2011 áprilisában a „Hónap Designere” címet az Mlamp kapta meg.

Az Mlamp folyamatos résztvevője a havonta megrendezésre kerülő design-piacnak, amely kiemelkedő magyar designereknek, művészeknek, galériáknak kínál bemutatkozási lehetőséget. A WAMP-ra jelentkező művészeket egy szakmai zsűri bírálja el, a döntésben divattal, designnal foglalkozó szakemberek vesznek részt. Az Mlamp 2009. augusztusi indulása után 3 hónappal már bekerült a WAMP művészei közé, és a decemberben három alkalommal megrendezett ünnepi design piac plakátján is szerepelt.

2011 áprilisában a WAMP 17-én, 11-től 19 óráig kerül megrendezésre az Erzsébet téren, és az Mlamp – mint a hónap designere – kiemelt standdal jelentkezik az eseményen. 

„Sokat köszönhetünk a WAMP-nak, mert az Mlamp indulását követő pár hónapban itt mutathattuk be teljes valójukban az elkészült lámpákat. Annak ellenére, hogy tavaly októberben saját boltot nyitottunk, a WAMP-on azóta is nagy örömmel veszünk részt, hiszen páratlan nyilvánosságot biztosít Budapesten” – mondta Fatér Mária, az Mlamp alapítója és designere. „A „Hónap Designere” cím gyönyörű lezárása 2011 első negyedévének, és a számos, ebben az időszakban történt eseménynek. Épphogy felkapcsolták a brüsszeli Európa Tanács épületében a lámpáinkat, máris megkaptuk az egyik piacvezető, építészettel, designnal, vizuális környezetkultúrával foglalkozó online magazintól az „Év Designere 2010” címet. Részt vettünk a nagysikerű Pecha Kucha Night eseményen, ahol több mint 400 érdeklődő előtt mutatkoztunk be a Merlinben. Örömmel nézünk elébe a további kihívásoknak, és annyit elárulhatok, hogy mi nem fogunk unatkozni.”

Az áprilisi WAMP-on az Mlamp kiemelt standján ismét egészen új lámpák mutatkoznak be, lesznek közöttük kifejezetten erre az eseményre tervezett, a szokásosnál is extrább darabok is. A #200-as, kiszuperált orosz műanyag turmixgépből készült asztali lámpa ez alkalommal mutatkozik be először a nagy nyilvánosság előtt.

További információ: pr@m-lamp.com

###

2011.02.28

AZ MLAMP BEMUTATKOZOTT A PECHA KUCHA NIGTH-ON

Több mint négyszáz érdeklődőnek mutatta be lámpáit az Mlamp a 22. alkalommal megrendezett Pecha Kucha Night Budapest és a negyedik születésnapját ünneplő Budapest New Technology Meetup közös rendezvényén a Merlinben.

A Pecha Kucha Night (fecseg-locsog, japánul) ötletgazdája a tokiói székhelyű Klein Dytham architecture. Astrid Klein és Mark Dytham találta ki 2003-ban, hogy legyen egy nyitott fórum, ahol fiatal tervezők találkozhatnak és széles közönség előtt bemutatkozhatnak. A Pecha Kucha Night Budapest és a Budapest New Tech Meetup hasonlóan az előző évekhez, idén is közös rendezvénnyel köszöntötték a 4. születésnapját ünneplő Meetupot. Összeeresztették a kockákat és a kockarajzolókat, hogy együtt nyerjenek betekintést az informatika és új technológiák, az építészet és design aktuális világába. Az este folyamán a mindkét rendezvény a saját formátumát használta: a Pecha Kucha előadások a közkedvelt 20×20-as szabályt követték, tehát minden előadó csak 20 diát vetíthetett, mindegyiket pontosan 20-20 másodpercig. Az öt perces Meetup előadásokat pedig öt perc kérdés-válasz követte.

„Nagyon örültünk a felkérésnek, mert rendkívül izgalmasnak találjuk a bemutatkozásnak ezt a sajátos formáját. Nagy kihívást jelentett 20-20 másodpercben bemutatni egy-egy lámpát, hiszen mindnek külön története van, amiről órákat tudnék mesélni” – mondta Fatér Mária, az Mlamp alapítója és designere. „Úgy gondolom, hogy mégis sikerült egy szép kerek előadást tartanom, és a közönség azonnali és utólagos visszajelzései is alátámasztották ezt.”

Az Mlamp a rendelkezésére álló 20x20 másodpercben ismertette eddigi pályafutása legfontosabb mérföldköveit, és bemutatta legnépszerűbb, leghíresebb és kedvenc lámpáit. Bemutatásra került a már-már legendássá vált #00-ás lámpa, amely az Mlamp 2009-es indulásakor készült legelső darab. Ezt követték az Mlamp jellegzetes, régi csészékből, tálakból, kancsókból felépített porcelán lámpái. Az Mlamp minden ötvenedik lámpájának valamilyen különlegességet tervez. Nagy sikert aratott a közönség köreiben is többek között az #50-es, sorszámozott Walt Disney© Bambi figurából készült asztali lámpa, vagy a kiszuperált orosz műanyag turmixgépből készült #200-as lámpa.

A továbbiakban említésre kerültek az Mlamp Exkluzív Kollekciói: a 2010 szeptemberében bemutatott Tilda-sorozatból a #92-es sorszámú „ketrec-lámpa”, a 2010. novemberi tervezői kollekcióból pedig a Nanushka által inspirált #131-es, valamint a Vágó Rékának készített #132-es sorszámú asztali lámpák. 

Az Mlamp „Take it easy” szolgáltatását az impregnált háztartási kekszekből, illetve színes rágógumikból készült #17-es és #1-es lámpán keresztül mutatta be a designer. A szolgáltatás keretében az Mlamp showroom & workshop vásárlói a helyszínen kapható tárgyakból, az Mlamp tervezőjének szakértő segítségével saját maguk válogathatják össze a nekik tetsző lámpa alapelemeit.

Jelenleg az Európa Tanács brüsszeli központjában világító #185-ös és #186-os sorszámú állólámpák tervezésére és kivitelezésére való felkérés nagy megtiszteltetés volt az Mlamp számára. A Tanács tárgyalójában elhelyezett lámpákból az egyik a magyar népművészet jellegzetes formáit és motívumait hivatott bemutatni modern, re-designolt változatban, a másik pedig Zsolnay és Hollóházi, a két nagy múlttal rendelkező magyarországi porcelángyár termékeiből épült fel. 

Az Mlamp bemutatta továbbá legújabb lámpáit is, például a #142-es sorszámú dekorációs lámpát, amely kifejezetten a Doblo Bor bár megrendelésére készült (egy bárpult, a mellette álló sárga játékmacival, amely a bár kötényének kicsinyített verzióját viseli), vagy a GRANIT vájlingokon elhelyezkedő német porcelán ló szobrokból készült #205-ös. A prezentációt az Mlamp egyik kedvenc darabjával, a #117-es balerina lámpával zárta Fatér Mária.

További információ: pr@m-lamp.com

###

2011.01.06

AZ MLAMP LÁMPÁI VILÁGÍTANAK A BRÜSSZELI EURÓPA TANÁCS ÉPÜLETÉBEN

Fatér Mária lámpái fél évig világítanak a Brüsszelben

A hagyomány szerint az EU soros elnöki tisztét ellátó ország feladata, hogy feldíszítse az Európa Tanács Justus Lipsius reneszánsz gondolkodóról elnevezett épületét, ahol az EU-tagállamok kormányait képviselő Tanács üléseit szokták tartani. A dekoráció koncepciójának kidolgozói az Mlamp-et kérték fel az épület két helyiségének megvilágításához: a Tárgyalóba két darab állólámpa készült, az Olvasóligetben az Mlamp organikus szériájából két fűgömb asztali lámpa került kihelyezésre. 

„Rengetek Mlamp lámpa világít már Európa-szerte, és mindig nagy örömünkre szolgál, ha a lámpáinkat külföldiek viszik haza.” – mondta Fatér Mária, az Mlamp designere. „Nagyon megtisztelő volt a felkérés hogy az Európai Uniós elnökség kapcsán tervezzek és készítsek lámpákat. És persze fantasztikus alkalom, hogy az Európa Tanács épületében megforduló látogató megismerheti az Mlamp munkásságát, illetve remek lehetőség az Mlamp-nek, hogy folytassa nemzetközi elismertségének növelését.”

A magyar EU soros elnökség idejére egy Olvasóligetet rendeztek be a földszinti hallban, ahol az Mlamp asztali lámpáinak megvilágításában magyar szerzők idegen nyelvekre lefordított műveit olvashatják a látogatók. A #90 és #90/1 sorszámú asztali lámpák eredetileg az Mlamp első Exkluzív Kollekciójában szereplő fűgömb lámpa mintájára készültek. A két gömb alakú lámpa különlegessége, hogy az organikus elemek alkalmazásának köszönhetően egészen formabontó darabok születtek, hangulatuk tökéletesen illeszkedik az olvasóterem liget-szerű atmoszférájához.

A Tárgyalóban kihelyezett #185-ös sorszámú állólámpa a magyar népművészet jellegzetes formáit és motívumait hivatott bemutatni, modern, re-designolt változatban. A kézi hímzések és a két-figurás kerámia szobor a lámpa eklektikus hatását erősítik, amelyet az Mlamp előszeretettel alkalmaz lámpái készítésekor.

A #186 sorszámot viselő, porcelán tálakból, tányérokból, kancsókból készült állólámpa Zsolnay és Hollóházi, a két nagy múlttal rendelkező magyarországi porcelángyár termékeiből épült fel. A porcelán az egyik legnemesebb anyag, amit elődeink alkottak, évszázadokon keresztül a királyi paloták és nemesi otthonok féltve őrzött használati és dísztárgyainak anyaga volt, melynek értéke az aranyéval vetekedett. Természetesen az idő múlásával ezek a mindennapi élet részesei lettek, mind dísztárgyként, mind használati tárgyként. A XX. századi használati tárgyakból válogatott össze az Mlamp egy 160 cm magas installációt, ízlésesen vegyítve a Zsolnay, a GRÁNIT és a Hollóházi gyár darabjait.

További információ: pr@m-lamp.com

###

2010.11.10

AZ MLAMP BEMUTATTA LEGÚJABB EXKLUZÍV KOLLEKCIÓJÁT

Három lámpa - három tervező: Je Suis Belle, Nanushka, Vágó Réka

Az Mlamp 2010 szeptembere óta minden második hónapban bemutat egy adott téma köré tervezett exkluzív kollekciót. A most bemutatott kollekció neves magyarországi divattervezők együttműködésével készült. A sorozat darabjai a tervezők – Je Suis Belle, Nanushka, Vágó Réka – stílusát, munkáik hangulatát tükrözik egy-egy lámpa formájában. 

A kollekció minden darabjából két példány készült, az egyik a tervezők saját példánya, amelyeket Fatér Mária, az Mlamp designere a bemutatón adott át részükre. A tervezői lámpák párja megvásárolható az Mlamp showroom & workshop-ban.

„Mindig is inspiráltak a fiatal magyar tervezők, már modellként, majd később stylistként is öröm volt velük dolgozni, most pedig eljött a lehetőség a kreatív együttműködésre!” – mondta Fatér Mária, az Mlamp designere. „Az Mlamp exkluzív kollekcióinak elkészítése mindig nagy kihívást jelent a számomra, és ez az időszak – tervezéstől a kivitelezésig – mindig nagyon izgalmas időszak az Mlamp életében.”

A Je Suis Belle márkanév 2005 elején született két fiatal iparművész hallgató, Dévényi Dalma és Kiss Tibor együttműködésének védjegyeként. Stílusuk legfőbb jellemzői a könnyedség, nőies elegancia és játékosság. A számukra készített, az Mlamp kollekciójában a #130 sorszámot viselő két darab falikar a Je Suis Belle 2009/2010 őszi téli kollekciójának részeként bemutatott botnyaklánc hangulatát hivatott visszaadni. Az eredeti nyakláncot Molnár Megyeri György készítette a Je Suis Belle részére.

Nanushka kollekciói a kezdetektől a márkára jellemző egyedi irányvonalat képviselik, amely a divat általános trendekre építkező értékrendszerét alapjaiban kérdőjelezi meg, a komfort és a funkció előtérbe helyezésével. Jellemzően a tradicionális szabásvonalak és a legmodernebb anyagok keverednek játékossággal, és a színek visszafogott használatával. A Nanushkának készült, #131-es sorszámú asztali lámpa főszereplője a tervező egyik alap-darabjának, a méltán népszerű szürke kapucnis pulóvernek a kicsinyített mása.  

Magyarország egyik legnépszerűbb cipőtervezője hároméves volt, amikor megkapta szüleitől az első fehér lakkcipőjét. Miután Vágó Réka hosszú éveket töltött versenytánccal, megtapasztalta milyennek is kell lennie egy igazán jó cipőnek. Ezek a szempontok később irányadóvá váltak a tervezésben is. A Rékának készült, #132-es sorszámú asztali lámpa egy régi bútorveretekkel díszített, 1940-es évekből származó lovagló csizma-sámfából készült.

További információ: pr@m-lamp.com

###

2010.10.22.

AZ MLAMP ÚJ BEMUTATÓTERME MEGNYITÁSÁT ÜNNEPELTE
 
Mlamp showroom & workshop: lámpák, porcelánok, kiegészítők és műhely
 
2010. október 22-én délelőtt hivatalosan is megnyitott az Mlamp showroom & workshop a Budapest VII. kerület Dob utca 25 szám alatt. Az eseményen Fatér Mária, az Mlamp designere a szalagátvágás után bemutatta a helyiséget, ahol az Mlamp lámpáin kívül válogatott régiségek és kiegészítők is kaphatóak. A délelőtti hivatalos megnyitási ceremóniát az esti órákban nagyszabású partival ünnepelte az Mlamp showroom & workshop csapata és vendégei.
 
Az Mlamp 2009 őszén kezdte meg működését. A csapat kitartó kreatív és szervezőmunkájának eredményeképpen az Mlamp folyamatos sikereket ért el az elmúlt évben, és a magyarországi design világában szinte egyedülálló módon, nagyon rövid idő alatt megnyitja első saját bemutatótermét és műhelyét.
 
„Amikor eladtuk az első lámpát, még csak távoli álomnak tűnt, hogy egyszer a saját design bemutatótermünket és műhelyünket fogom vezetni főállásban” – mondta Fatér Mária, az Mlamp alapítója és vezető tervezője. „Az azóta eltelt egy évben viharos gyorsasággal indult meg az Mlamp, ami részben a nagy hazai és nemzetközi érdeklődésnek köszönhető, de főleg egyedi, kézműves gondossággal készített lámpáinknak”. 
 
Az Mlamp showroom & workshop a Régi Zsidónegyedben, a Dob utcában, a Holló és a Kazinczy utca között helyezkedik el, körülbelül 50 méterre a Gozsdu Udvar egyik főbejáratától. A teremben az Mlamp az „újrahasznosított” porcelánokból és régiségekből, valamint a jelenkor mindennapos darabjaiból (háztartási keksz, tejfölös vödör, stb.) készült lámpáit fogja értékesíteni, valamint a betérők a műhely lámpajavítási szolgáltatását is igénybe vehetik. A boltban az egyedi tervezésű lámpákon kívül válogatott régiségek és lámpa kiegészítők is kaphatóak. 
 
Az egyedülálló „Take it easy” szolgáltatás keretében a vásárlók a boltban kapható tárgyakból az Mlamp tervezője szakértő segítségével saját maguk válogathatják össze a nekik tetsző lámpa alapelemeit, amelyet akár a helyszínen össze is állítanak majd számukra. 
 
Látogasson el ön is az Mlamp egyedülálló boltjába!
 
Mlamp showroom & workshop
Budapest, VII. kerület Dob utca 25.
www.m-lamp.com